Home Banner
    Zondag 5 april 2020
Home
Bestuur
Volle grond
In pot
Bezoek
Andere verenigingen
Foto's
Sponsors
Inloggen
 
De clubverzameling    
     
Volle grond  
In 1994 heeft onze vereniging een verzameling cactussen en vetplanten overgenomen. Na een jarenlange zoektocht hebben wij een vaste stek gevonden in de Noenstraat bij de familie De Winne. Een deel van een oude serre werd gerestaureerd en is voor onze planten een ruim onderkomen van 300 m2. Van de originele planten is meer dan de helft verloren gegaan maar de rest is gegroeid en aangevuld tot een verzameling van meer dan 10’000 cactussen en vetplanten.
     
De klein blijvende cactussen staan in pot op tabletten. De sterke groeiers staan in volle grond en kunnen uitgroeien tot 5 m hoog. Een aantal leden verzorgen deze planten op een zaterdagnamiddag van maart tot midden november.
     
In de zomer worden deuren en vensters open gehouden om de temperatuur niet te sterk telaten oplopen. Niettemin halen wij gemakkelijk 45°C. In de winter wordt er koud verwarmd. D.w.z. de luchttemperatuur is ingesteld op 0°C, bij extreme vorst daalt de temperatuur tot -3°C. Het eerste water wordt in de loop van maart gegeven. Wij stoppen met watergeven in de loop van september. Slechts een paar keer wordt er voeding gegeven om de groei enigszins te beperken.
     
Ons plantenbestand bestaat dan ook uit vele harde soorten die extreme temperaturen aan kunnen : Ferocactus, Astrophytum, Gymnocalycium, Mammilaria, Notocactus, Echinocactus, Trichocereus, Echinposis, Epiphyllum, Opuntia, en nog veel meer.
  In pot
     
De verzameling is vrij te bezichtigen alleen in de maanden mei, juni en september, op zaterdagnamiddag van 14 tot 17h. Het hele weekend van onze Opendeurdagen (in juni) van 10 tot 18h. Voor andere dagen en groepen vragen wij te reserven en af te spreken op het nummer 0479 94.06.08.
     
Verzorging    
     
Om cactussen levenslang te kunnen houden moeten er een paar eenvoudige regels gerespecteerd worden. Vooreerst zijn het planten die tegen de droogte kunnen en ook het liefst droog staan. In korte tijd kunnen ze veel water opslaan en dan weken/maanden droog blijven staan. Hiertoe planten wij de cactussen in lichte, zanderige grond die gemakkelijk water doorlaat. Water wordt gegeven van eind april tot begin oktober als de planten droog staan én als het warm is. In juni-juli kan dat om de 14 dagen zijn, daarbuiten mag het veel minder. Als men dan water geeft doet men dat overvloedig. De cactussen moeten de tijd krijgen hun wortels te vormen en voldoende water op te slaan.
     
Cactussen hebben vooral direct en veel zonlicht nodig. Plaats ze dan ook op een zonnige plaats en steeds in dezelfde richting naar de zon. In de zomer mogen de meeste cactussen buiten in de tuin geplaatst worden. In de winter zet men de planten op een koele lichtrijke plaats. De temperatuur mag ’s nachts dalen tot +4°C. Van oktober tot april geen water !
  Water geven
     
Voeding wordt alleen gegeven in de maanden juni, juli en augustus, max. één keer per maand met stikstofarme meststof. Dit kan in de meeste bloemenzaken bekomen worden.
     
Cactussen kunnen vermeerderd worden door zaaien. Hierdoor kan men goedkoop veel planten op naam bekomen. Het duurt wel even eer ze hun eerste bloemen geven. Naargelang de soort kan dat 1 tot 25 jaar duren.
Men kan ook vermeerderen door te stekken. De snijvlakken moeten eerst goed opdrogen en pas na enkele weken bovenop een plantgrond geplaatst worden. Zij wortelen normaal binnen de 3 maand.
     
De planten    
     
 
Cactussen zijn planten zoals een ander. Het wezenlijke verschil is dat zij allemaal succulent zijn én afkomstig van Noord-, Centraal- of Zuid-Amerika. Buiten deze continenten zijn cactussen maar verspreid na de ontdekking van Amerika door Christofel Colombus, 500 jaar geleden.
     
Cactussen zijn de laatste plantensoorten die de woestijnvorming hebben overleefd. Om zich te beschermen tegen de droogte hebben zij hun oppervlak gereduceerd door hun bladeren te laten afsterven. De doornen zijn de laatste overblijfselen van de hoofdnerven ervan.
     
Succulent zijn betekent dat water en voedingsstoffen ergens in het plantenlichaam kunnen worden opgeslagen zodat zij een lange droogte periode kunnen overleven.
     
Er zijn nog andere planten dan cactussen die succulent zijn. Die noemt men de andere succulenten of vetplanten. Zij komen over heel de wereld voor, zowel op zee niveau als hoog in de bergen.
Cactussen en vetplanten worden verzameld omwille van hun bedoorning, bloemen en het weinige onderhoud die zij vragen. Gemiddeld wordt een cactus 250 jaar oud en zou deze de bezitter moeten overleven.
 
     
     
 
 
 
Copyright © : 2009 - 2020 Cactusclub AYLOSTERA Aalst vzw. All rights reserved. Contact : bestuur@aylostera.be